Opis

Elektronske znanstvenokritične izdaje slovenskega slovstva ponujajo izbrana slovenska besedila v integraciji faksimilov, prepisov in znanstvenega komentarja, mestoma tudi avdiovizualnih posnetkov.

Projekt eZISS poskuša ustvariti sintezo treh prvin. Prva je tradicija slovenskega slovstva v razponu od srednjeveškega rokopisa in ljudske pesmi do moderne estetske literarne umetnine. Druga prvina je ekdotika – bogata tradicija filološkega proučevanja besedil in njihovih predstavitev v znanstvenokritičnih izdajah. Tretja prvina so sodobne informacijske tehnologije. Elektronske znanstvene izdaje ne odpravljajo klasičnih tiskanih izdaj, ponujajo le nekatere prednosti, dopolnila in pot k bolj raznoliki bralski recepciji.

Kompleksna predstavitev besedil s faksimili, prepisi, kritičnim aparatom in avdiovizualnimi posnetki je mogoča z dosledno rabo sodobnih standardov odprtokodnega označevanja besedil: Unikod, XML, smernice konzorcija. Le ta podlaga ustreza zahtevi, naj bodo naše izdaje odporne na tehnološke spremembe, neodvisne od programske opreme in združljive z drugimi standardiziranimi elektronskimi viri. Za branje teh izdaj ne potrebujemo drugega kakor navaden brskalnik.

Izdaje so namenjene trajni javni uporabi, zato so vsakomur dostopne na svetovnem spletu. Omogočen je tudi prenos vsake izdaje na vaš računalnik, kjer jo lahko uporabljate brez spletne povezave.

 

Naslovi
Foglarjeva pesmarica
Editio princeps
e-ZISS

Avtor: Lovrenc Foglar
Leto: 2021
Zbrane pesmi
Elektronska znanstvenokritična izdaja
e-ZISS

Avtor: Anton Podbevšek
Leto: 2010
S poti
Elektronska znanstvenokritična izdaja
e-ZISS

Avtor: Izidor Cankar
Leto: 2007
Brižinski spomeniki [elektronska]
Znanstvenokritična izdaja
e-ZISS • Brižinski spomeniki

Uredila: Darko Dolinar, Jože Faganel
Leto: 2007
Korespondenca Žige Zoisa
e-ZISS

Avtor: Žiga Zois
Leto: 2004

Založnik

Založba ZRC

Soizdajatelj

Ljubljana; Inštitut Jožef Stefan

Domača stran

http://nl.ijs.si/e-zrc/

Specifikacija

internetna objava • html