10

DEC

13:00

Monika Deželak Trojar o dramski dejavnosti ljubljanskih jezuitov

Spletni dogodek


Osnovni Podatki

10. december 2020 ob 13:00

Organizator: Historični seminar ZRC SAZU


Opis

Slovensko društvo za preučevanje 18. stoletja vljudno vabi na predavanje dr. Monike Deželak Trojar »Dramska dejavnost ljubljanskih jezuitov (1596–1773) v luči ohranjenih dramskih besedil in perioh«.

Predavanje bo orisalo dramsko dejavnost ljubljanskih jezuitov in njeno povezanost s tovrstno jezuitsko dejavnostjo v evropskem prostoru, zlasti na ozemlju nekdanje Avstrijske jezuitske province s središčem na Dunaju. Predstavljeno bo ohranjeno primarno dramsko gradivo ljubljanskih jezuitov, ki je bilo od marca 2018 do danes odkrito v okviru raziskave pri podoktorskem raziskovalnem projektu Jezuitske gledališke igre kot dejavnik razvoja novoveške dramatike: slovenski in srednjeevropski kontekst. Novoodkrita rokopisna dramska besedila, natisnjene in rokopisne periohe ter tudi natisnjeni vsebinski povzetki jezuitskih pasijonskih procesij, ki so nastali v letih 1640–1727, so del digitalnega repozitorija Dramska dejavnost Ljubljanskega kolegija Družbe Jezusove (1596–1773). Kot vzorčni primer ljubljanske jezuitske dramatike pa je pri projektu nastala elektronska znanstvenokritična izdaja Schönlebnove drame Haeresis fulminata, ki je bila v Ljubljani uprizorjena leta 1651 (Janez Ludvik Schönleben: Haeresis fulminata – Strela udari krivoverca). Predavanje se bo dotaknilo tudi omenjenih dveh spletnih izdaj, ki bosta prag javnosti prestopili v kratkem.

Predavanje bo potekalo v četrtek, 10. decembra 2020, ob 13. uri preko aplikacije Zoom; kliknite na povezavo in počakajte, da boste spuščeni v t. i. virtualno predavalnico.