Naslov:
Zbrano delo, 4. knjiga. Dramski spisi III: Mostovi / Potovanje v Koromandijo / Igrice / Koromandije ni? / Veseloigra v temnem / Cvetje zla / Zlata čeveljčka / Ljubezni / Igra za igro
Avtor:
Drugi avtorji:
uredil in opombe napisal Goran Schmidt
Leto:
Zbirka:
Ključne besede:
Jezik(i):
Opis

V 4. knjigi zbrana dramska besedila so manj posrečeni in manj odmevni del Smoletovega dramskega opusa, uprizorjena so bila, z izjemo Zlatih čeveljčkov, le krstno, delno ali pa sploh ne. Kljub temu so v svojem času pomembno vplivala na modernizacijo slovenske drame in gledališča. Znanstvene opombe in urednikov komentar odkrivajo širše družbenopolitično ozadje in ozračje, kar je še toliko bolj dragoceno, ker so se dosedanji literarnozgodovinski in literarnoteoretski odmevi v glavnem omejevali na zvrstne opredelitve.

Smoletov izbrušen poetični jezik, duhovit in oster v posameznih domislicah, je napeljeval k modernejšemu igralskemu slogu, kar je bilo zlasti pomembno v drugem desetletju slovenskega povojnega gledališča. Dramatikov razvoj od socialistično optimistične ljudske igre preko moralističnega aktivizma do temne zasebne izpovedi se logično izrisuje na podanem zgodovinskem ozadju. Urednikov komentar upošteva tudi trpko dramatiko mladost in grenke življenjske izkušnje, ki pojasnjujejo njegova zadnja, človeško mračna dela.

Kazalo vsebine

Dramski spisi III

Mostovi

Potovanje v Koromandijo

Igrice:

Nekaj malega o vevericah in o življenju

O čakalnicah in še malo o življenju

O ladjah in o življenju

Koromandije ni?

Veseloigra v temnem

Cvetje zla

Zlata čeveljčka

Ljubezni

Igra za igro

Opombe k četrti knjigi

Založnik

Založba ZRC

ISBN

978-961-254-193-4

Specifikacija

trda vezava • 14 × 20,5 cm • 854 strani

Cena

36,00 EUR (redna)
29,00 EUR (klubska)