Zbornik Marijana Dovića in Jón Karla Helgasona nagrajen pri ESLC/SELC

Datum objave: 21. september 2021

Great Immortality, zbornik razprav o t. i. evropskem kulturnem svetništvu v uredništvu Marijana Dovića (ZRC SAZU) in Jón Karla Helgasona (Univerza Islandije), je prejel knjižno nagrado Evropskega združenja za primerjalno literarno vedo (ESCL/SELC).

Evropsko društvo za primerjalno književnost (ESCL) je 17. septembra 2021 pripravilo virtualno okroglo mizo, na kateri so predstavili finaliste in razglasili dobitnika nagrade ESCL Excellence Award for Collaborative Research. Nagrada, ki jo podeljujejo prvič, želi spodbuditi nastajanje ambicioznih kolektivnih znanstvenih monografij in v ospredje postaviti včasih podcenjeno vlogo urednikov. Za nagrado se je potegovalo devetnajst kakovostnih knjig iz različnih delov sveta, izmed katerih so se v finale uvrstile štiri. Nagrada pomeni priznanje ne le urednikoma, temveč tudi vsem avtorjem in avtoricam prispevkov; med dvajseterico jih kar sedem deluje na ZRC SAZU ali ljubljanski Filozofski fakulteti (poleg Dovića še Bojan Baskar, Jernej Habjan, Andraž Jež, Marko Juvan, Alenka Koron in Luka Vidmar).

Knjiga Great Immortality, ki je izšla leta 2019 pri založbi Brill, je bila zasnovana v okviru projekta »Nacionalni pesniki in kulturni svetniki Evrope«, ki ga je vodil Dović, financirala pa ARRS. Pri Založbi ZRC je leta 2016 v okviru projekta izšel tudi zbornik Kulturni svetniki in kanonizacija.