Skip to main content

Knjiga Marijana Dovića in J. K. Helgasona med »Odličnimi v znanosti 2018« (ARRS)

Datum objave: 30. november 2018

National Poets, Cultural Saints, knjigo Marijana Dovića z ZRC SAZU in Jón Karla Helgasona z Univerze na Islandiji, je ARRS uvrstila med »Odlične v znanosti 2018«. Izbor so pripravile članice in člani znanstvenih svetov ved, potrdil pa ga je Znanstveni svet ARRS.

Nekateri dosežki so že bili predstavljeni 23. oktobra na Dnevu ARRS, celoten izbor pa bo predstavljen v letnem poročilu ARRS, ki bo izšlo v prvi polovici naslednjega leta.

Knjiga Marijana Dovića in Jón Karla Helgasona, ki je izšla pri založbi Brill, je primerjalna literarnozgodovinska monografija na temo t. i. kulturnih svetnikov, tj. umetnikov, ki so jih evropska nacionalna gibanja 19. stoletja kanonizirala in slavila po zgledu čaščenja krščanskih svetnikov. Avtorja razvijeta inovativno teorijo, ki uveljavljeni koncept kanonizacije nadgradi s proučevanjem ritualnih praks in krajev spomina. Ob upoštevanju evropskega konteksta kulturnega nacionalizma se posvetita Jónasu Hallgrímssonu in Francetu Prešernu, nacionalnima pesnikoma dveh perifernih literatur, tj. islandske in slovenske.

Prešernov kult Dović postavi v evropski okvir in ga pred mednarodno strokovno javnostjo analizira z inovativnim pristopom, ki literarno vedo povezuje s kulturno zgodovino, sociologijo in antropologijo. Dović je na temo kanonizacije kulturnih svetnikov izdal tudi odmevno monografijo v slovenščini (Prešeren po Prešernu, LUD Literatura 2017), številne dodatne študije primerov pa pod njegovim uredništvom prinaša zbornik Kulturni svetniki in kanonizacija (Založba ZRC 2016).