Osnovni podatki
23. november 2015 ob 13:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Organizator
Inštitut za slovensko literaturo in literarne vede
Opis

Prijazno vabimo na odprtje razstave o življenju in delu jezikoslovca Franca Miklošiča ob nedavni 200. obletnici njegovega rojstva in ob 130. obletnici njegovega častnega članstva v Bolgarski akademiji znanosti. Razstavo so namreč pripravili kolegi iz Bolgarske akademije znanosti.

Razstavo v Atriju ZRC bo v ponedeljek 23.11. ob 13. uri odprla njena avtorica doc. dr. Elena Tomova z Inštituta za literaturo Bolgarske akademije znanosti.

Razstava z reprodukcijami dokumentov nazorno predstavi Miklošičevo življenjsko in znanstveno pot od rojstne Prlekije do Dunaja, kjer se je uveljavil kot vodilni slavistični filolog svojega časa. Prikazana so glavna težišča Miklošičevega jezikoslovja, od slovarskega dela do cirilmetodijskih študij in prispevka k raznim nacionalnim filologijam, zlasti k bolgaristiki, kot tudi primerjalne raziskave neslovanskih jezikov (albanski, turški, ciganski, madžarski jezik). Slikovito je prikazana tudi afirmacija Miklošiča v obliki častnega članstva v evropskih akademijah in drugih priznanj, vključno s podelitvijo plemiškega naziva.

Razstava bo v Atriju ZRC na ogled do 4. decembra 2015.