21

NOV

11:00

Julja Sozina z rusko knjigo o sodobnem slovenskem romanuOsnovni Podatki

21. november 2018 ob 11:00
Mala dvorana ZRC SAZU, Novi trg 4, 2. nadstropje, Ljubljana
Opis

21. novembra ob 11. uri bo moskovska slovenistka Julija Sozina predstavila svojo knjigo Slovenskij roman poslednej treti XX veka kak issledovanie čeloveka i ego »areny žizni« (Slovenski roman zadnje tretjine 20. stoletja kot raziskava človeka in njegove »arene življenja«).

Avtorica v svoji novi knjigi z analizo slovenskih romanov zadnje tretjine 20. stoletja razpoznava najpogostejše tipe literarnih likov ter značaj razmerij med avtorjem in liki, primerja pa tudi njihove poglede na svet z dejanskostjo. Tako prodira v bistvo sodobnega literarnega procesa, ki je obenem pokazatelj razvojnih sprememb v družbi. Spoznavanje družbenopsiholoških lastnosti miselnosti in izkušenj »malega« slovanskega naroda je lahko relevantno tudi za večnarodno, spreminjajočo se  Rusijo.

Dr. Julija A. Sozina je znanstvena sodelavka Inštituta za slavistiko Ruske akademije znanosti, vodja Centra slovanskih kultur v Vseruski državni knjižnici tuje literature, članica Programskega sveta Foruma slovanskih kultur in prevajalka slovenskega leposlovja.

Predstavitev in pogovor bosta potekala v slovenščini.